CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

Werkwijze

Bitfitservice wil erg graag dat u met het best passende bit en hoofdstel rijdt en dat u samen met uw paard plezier kunt beleven aan het rijden op welk niveau dan ook. Het bit en het hoofdstel mogen paard en ruiter hierbij niet hinderen, het bit moet een goed communicatiemiddel zijn.

Om tot een goede match te kunnen komen worden er met verschillende factoren rekening gehouden en wordt niet alleen naar het bit gekeken maar naar het gehele paard en hoofdstel.

De volgende dingen worden altijd nagelopen:

Het bit van het paard hangt natuurlijk in de mond, belangrijk in de paardenmond is dat het gebit recht is en er geen haken en scherpe randen aan de tanden en kiezen zitten. Dit kan al dusdanig voor klachten bij het paard zorgen dat er aanleuningsproblemen ontstaan of het paard in protest gaat. Niet alleen tijdens het rijden ondervindt een paard hier hinder van, ook met het eten kan dit veel problemen opleveren waardoor er te weinig voedingsstoffen opgenomen worden en dit lichamelijke klachten veroorzaakt.

Regelmatige controle (in ieder geval jaarlijks) van het gebit door een goede paardentandarts is nodig om ervoor te zorgen dat het gebit op de goede manier slijt en geen problemen oplevert. Hierbij is het ook erg belangrijk dat de tandarts werkt met elektrische apparatuur, alleen daarmee kunnen ook de achterste kiezen van het paard behandeld worden indien nodig.

Het is dus ook nodig dat het paard recent gezien is door een paardentandarts alvorens een afspraak te maken bij Bitfitservice 

Een goed passend bit is niet het enige dat nodig is om het comfortabel te maken voor een paard. Problemen in de ruiterhand en aanleuning hoeven niet vanuit het gebit, bit of hoofdstel te komen. Ook een zere rug, beenproblemen of een niet goed passend zadel kunnen dusdanige problemen opleveren. Daarom kijkt Bitfitservice niet alleen naar het hoofd, gebit, bit en hoofdstel van het paard maar zeker naar het gehele paard.

Het bit staat niet opzich, het hangt in het hoofdstel. Bij het bitpassen is het dus niet alleen van belang dat er een goed passend bit gevonden wordt, ook het hoofdstel wordt nagekeken. Op het hoofd zijn een aantal plekken aanwezig waar druk erg vervelend is voor het paard. Het is dus zaak om te zorgen dat het hoofdstel niet op deze plaatsen drukt.

Indien er misschien een probleem is met het hoofdstel kan het hoofdstel natuurlijk aangepast worden voor een zo goed mogelijke drukverdeling.

Aan de hand van de mond kan worden bekeken welk bit er het beste past bij het betreffende paard. De vorm van de mond bepaalt deels dat het paard heeft voor een bit. Ook de africhtingsgraad van paard en ruiter kan zorgen voor een bepaalde voorkeur. Daarbij rijdt iedere ruiter ook het paard op een andere manier. Deze factoren zorgen ervoor dat er met meerdere bitten test gereden moet worden om tot een definitief advies te kunnen komen. Niet alles dat in theorie klopt, werkt in de praktijk.

De gehele mond van het paard wordt bekeken. Hier hoort een algehele check van tanden en kiezen bij, om ervoor te zorgen dat er geen factoren in het gebit zijn die het voor het paard vervelend maken om gereden te worden met bit en hoofdstel. Daarbij wordt ook bekeken hoeveel ruimte het paard in de mond heeft voor een bit. De dikte van de tong en lippen en de hoeveelheid slijmvlies in de mond bepalen voor een groot gedeelte hoeveel ruimte er over is in de mond. De vorm van de lagen bepaalt of een paard het misschien onprettig vindt om veel druk van het bit op de lagen te krijgen. Aan de hand hiervan wordt bepaald welk bit het paard als prettig zou kunnen ervaren.

Tijdens het checken van de mond van het paard ontstaat een beeld van de mond waarmee een aantal bitten geselecteerd kunnen worden. Het paard wordt opgezadeld en er wordt met de bitten gereden zoals de ruiter/amazone altijd rijdt. Zo kan er met meerdere bitten gereden worden en kunnen ruiter en paard bepalen welk bit ze samen als prettig ervaren. Hier wordt alle tijd voor genomen die nodig is om tot de perfecte match te kunnen komen.

Tijdens het bitpassen worden de bevindingen en het advies bijgehouden op papier, hiervan krijgt u een duplicaat mee naar huis zodat u rustig kunt nakijken wat de bevindingen zijn.

Het originele verslag van de bitpas sessie blijft in bezit van Bitfitservice, u krijgt zelf een doorslag mee. Mocht u nog vragen hebben of op een later moment nog graag een andere optie willen proberen is het makkelijk terug te vinden wat er geadviseerd is en welke opties er nog zijn voor u en uw paard.

Bitfitservice heeft tijdens het bezoek een ruim assortiment aan bitten bij zich om tot het juiste bit voor elk paard te kunnen komen. Onder andere van Trust, Sprenger, Neue Schule, Beris, Bombers en BR Titanio. Het gehele assortiment is ook te vinden op de website onder het kopje “producten”. Ook heeft Bitfitservice een assortiment aan hoofdstellen, neusriemen en andere toebehoren bij zich om het hoofdstel goed passend te kunnen maken.

TOP