CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

Er staat een pijltje op mijn bit…

by Lotte Klumper / donderdag, 21 april 2016 / Published in

Er staat een pijltje aan de zijkant van het mondstuk op je bit, waar is die voor?

De laatste jaren worden er steeds meer bitten anatomisch gevormd. Dat wil zeggen dat het bit dusdanig gevormd is dat hij zo comfortabel mogelijk in de paardenmond ligt en zo min mogelijk schade kan aanrichten. Hierbij is het steeds vaker zo dat deze vorm maar één kant uit goed werkt. De tong en lagen aan de onderkant in de paardenmond zijn immers niet hetzelfde gevormd als het verhemelte. Vaak gaat het om dubbel gebroken bitten, waarbij het tussenstukje onder een bepaalde hoek in het bit geplaatst is. Om aan de ruiter duidelijk te kunnen maken op welke manier het bit in de paardenmond hoort te liggen staat er dus aan één zijde een pijltje op het bit.

Toch komt het nog vaak voor dat men niet weet dat er een pijltje op het bit staat of het pijltje wel eens gezien heeft maar niet weet waar het voor is of hoe het in de paardenmond hoort.

Bij merken als Sprenger en Neue Schule werkt het zo dat het pijltje aan de linkerzijde van het paard zichtbaar moet zijn en naar voren moet wijzen wanneer het bit in de paardenmond ligt. Het pijltje is dus zichtbaar aan de kant waar je alle riempjes van het hoofdstel vastmaakt en wijst in de richting van de neus van het paard.

TOP